Vuurwerkshow in huiskamer

Foto: Dumpert.nl

2016

Een serie sulletjes

Als je de vuurwerk-afstekende Neanderthaler op deze video, onder de toepasselijke klanken van Galantis met Runaway, vol trots ziet acteren is het niet zo verwonderlijk dat er mensen zijn die het consumentenvuurwerk willen verbieden. Gevaarlijk spul joh…

Het blijkt wel weer uit de beelden: het is zo gevaarlijk als de persoon die er mee omgaat. Sierpotten, Southern Comfort en een serie sulletjes is niet zo’n beste combinatie. Het gaat er alleen om welke schakels je elimineert. De voorkeur heeft bij mij het sulletje en in mindere mate de Southern Comfort. Hij en zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het aanreiken van argumenten, die de tegenstanders van de vuurwerktraditie dankbaar overnemen. Een woningbrand veroorzaakt door onschuldig consumentenvuurwerk doet het goed in de media en statistieken.

Aantal vuurwerkslachtoffers fors gedaald

Uit een voorlopige rapportage van veiligheid.nl en de NOS blijkt dat het aantal vuurwerkslachtoffers fors is gedaald. Deze “officiรซle” cijfers laten een afname zien van 16%. Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van ongelukken met vuurwerk daalde van 26 naar 15%. Hoopvolle cijfers. Spijtig is te moeten vernemen dat het Oogziekenhuis van Tjeerd de Faber 2 slachtoffers meer in behandeling had dan vorig jaar.

De roep om een verbod op consumentenvuurwerk heeft effect!

De tegenstanders van consumentenvuurwerk weten zich geen raad om in spraak en geschrift zich te melden bij de media. Dit valt natuurlijk tegen want het helpt niet in de gecoรถrdineerde strijd tegen de traditie. Zo ook de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, bij monde van mevrouw Annekatrien van der Kar. Zij meent dat de daling van het letselcijfer aantoont dat de roep om een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk zijn vruchten afwerpt… (???). Zij is met haar collega’s verantwoordelijk voor het opnieuw aanzetten van vingers en repareren van ernstig beschadigde handen, dat is ronduit verschrikkelijk. Er is niemand die iemand anders zo een vreselijk letsel gunt. To the point: er is in Nederland geen legaal vuurwerk te krijgen dat zulk letsel kan veroorzaken. Mevrouw van der Kar: dit letsel wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk en ik zeg het maar weer: illegaal is al verboden. Een verbod op consumentenvuurwerk in Nederland zal bovendien resulteren in meer werk voor u en uw collega’s. Het zware illegale vuurwerk zal dan in verhoogde hoeveelheden eenvoudig uit de ons omringende landen Nederland in gesmokkeld worden. We zijn namelijk geen eiland.

Champagnefles-kurken

Anders is het met de kruistocht van oogspecialist Tjeerd de Faber. Hij heeft een punt als hij zegt dat consumentenvuurwerk oogletsel kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt vervolgens wel dat veelal geen beschermende (en gratis verstrekte) vuurwerkbril is opgezet of mensen tegen alle gecommuniceerde veiligheidsadviezen in, boven het vuurwerk hangen tijdens het afsteken. Zoiets als met 180 zonder gordel door het verkeer razen. Het wachten is op de klap. By the way: Tjeerd heeft in 2009 al eens het gevaar van de kurk op een champagnefles onder de aandacht gebracht. Klik hier. Die veroorzaakte destijds zo’n 20 slachtoffers, waarvan 3 tot 4 oogletsels, per jaar. De kurk is toen ook subiet en stante pede verboden… of vergis ik me nu…. In hetzelfde artikel is vermeld dat in 2009 nog 24 ogen blind werden tijdens oud en nieuw. Nu is dat gehalveerd. We gaan voor nog een halvering want uitsluiten van letsel is, net als bij het gezellig barbecueรซn in de zomer, namelijk onmogelijk.

0,000028%

Als we dan straks tijdens het verantwoord leggen van een lapje op het hete rooster van de barbecue nog eens alles de revue laten passeren, komen we tot de volgende conclusie: 482 vuurwerkslachtoffers is nog te veel. Uitgaande van 17 miljoen Nederlanders is dit een schokkend percentage van 0,000028. Vind er wat van zou ik zo zeggen.

Ignas Kuppens (secretaris SBV)

Bronnen:
Dumpert.nl
Nursing.nl
Stichting Consument en veiligheid (voorganger veiligheid.nl)
BNR.nl