van-vollenhoven

Foto: Beveiligingnieuws.nl

2016

Mr. Pieter slaat de plank mis

Een twitterbericht van Pieter van Vollenhoven veroorzaakte weer een hoop mediaconsternatie na de inbeslagname van 40.000 kilo zwaar illegaal vuurwerk op het Traberpark in Kevelaer, een oud-militair bunkercomplex net over de grens bij Nijmegen. Alle respect voor mr. Pieter zijn inzet om het in Nederland een beetje veiliger te maken. Ook in zijn toenmalige functie als voorzitter van de Onderzoeksraad heeft van Vollenhoven veel goeds gedaan maar nu slaat hij toch de plank gruwelijk mis.

Je bent een rund als je met vuurwerk stunt!

Sinds 2012 zijn belangenverenigingen (als Stichting Behoud Vuurwerktraditie), en andere al dan niet verenigde voorstanders van onze vuurwerktraditie, met vereende krachten in de weer om samen met de overheid letsel, schade en overlast rond de jaarwisselingen te beperken. Zo zijn op aandringen van onze stichting de babypijltjes en Romeinse kaarsen landelijk wettelijk in de ban gedaan. Een ander belangrijk speerpunt is een actievere aanpak van het importeren en verhandelen van zwaar illegaal vuurwerk door niets-ontziende criminelen. Landelijke media-campagnes van SIRE maar ook onze stichting laat elk jaar via diverse radiozenders spotjes uitzenden die de luisteraar specifiek oproepen aanwezigheid van illegaal vuurwerk te melden bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). SBV meldt zelf ook rechtstreeks aan de opsporingsdiensten als er uit eigen onderzoeken informatie opborrelt. Dit jaar maakt SBV ook gebruik van grote electronische billboards langs de snelwegen en roept op om vooral niet met (illegaal) vuurwerk te stunten. Het nieuwe veiligheidslabelย Vuurwerkcheckย (een uitstekend initiatief van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, BPN) is juist in het leven geroepen om gezamenlijk met branche en overheid de winkelier en consument te informeren en bewust om te laten gaan met consumentenvuurwerk en de jacht op het illegale vuurwerk te openen.

Aanpak zwaar illegaal vuurwerk werkt vruchten af

Pieter van Vollenhove creรซert met zijn oproep een hele vreemde situatie. De geรฏnvesteerde energie van branche en overheid begint namelijk vruchten af te werpen. Letsel, schade en overlast wordt steeds verder teruggedrongen en steeds vaker worden grote partijen zwaar illegaal vuurwerk onderschept en vernietigd. Wij zeggen: hoe meer hoe liever! Maar als de beloning is dat er een debat moet komen over een totaalverbod op consumentenvuurwerk is het zakelijk gezien schijnbaar toch niet zo verstandig geweest om ons druk te maken over die levensgevaarlijke en zware explosieven als de in Kevelaer aangetroffen Cobra’s en shells.

Waar is de logica?

De logica ontbreekt volledig in de Twitter-oproep van van Vollenhoven. Hij had er beter aan gedaan door de opsporingsambtenaren te complimenteren en aan te moedigen deze ingeslagen weg te vervolgen. Zodra een vol-idioot met een, voor de openbare weg ongeschikte en gevaarlijke, Formule 1-wagen met 300 km rijdend op de A2 wordt gesignaleerd zal dit toch ook niet leiden tot een debat over een totaalverbod op het autogebruik?

Ignas Kuppens (secretaris SBV)