Meld misdaad anoniemMeld Misdaad Anoniem

 

2015

Illegaal vuurwerk begint steeds meer op oorlogstuig te lijken. Het mag niet zo zijn dat criminelen zich bezig kunnen houden met de distributie van levensgevaarlijke explosieven met blijvend zwaar letsel, schade en overlast als gevolg. Ondertussen wordt door deze ontwikkeling ook nog eens de vuurwerktraditie en de hele legale vuurwerkbranche om zeep geholpen. Stop dit hufterige gedrag bij de bron. Luister hierboven naar de radiocommercial die SBV elk jaar vanaf november laat uitzenden via vele regionale en lokale radiozenders. De commercial is verkrijgbaar via ons secretariaat en kan vrijelijk in Nederland worden ingezet via alle commerciële en publieke  radiostations, zowel landelijk, niet-landelijk, regionaal als lokaal.

Heb jij kennis van handel, transport, opslag en gebruik van illegaal vuurwerk? Bel de politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Speciale informatie van de politie voor jongeren klik hier. Algemene informatie van de politie over vuurwerk klik hier.

Cobra is de naam voor een bekende serie illegale en zware vuurwerkbommen die vreselijk letsel en amputaties veroorzaken. Dit stuk levensgevaarlijk illegale explosief wordt door criminelen uit diverse landen geïmporteerd en in Nederland verhandeld. Intussen is er een Cobra 8. Deze illegale “vuurwerkbom” bevat 100 gram flashkruit en heeft de kracht van een handgranaat. Het gevaarlijke explosief wordt gemaakt door Elio Di Blasio Fireworks in Teramo Italie.

Probeer Cobra producent Di Blasio ervan te overtuigen de productie te stoppen en stuur een e-mail naar dbexport.eu@gmail.com. Er bereiken ons berichten dat consumenten best wel mailtjes willen sturen maar dat er getwijfeld wordt aan het nut ervan. Advies: stuur de foto’s en filmpjes die we allemaal zo goed kennen. Tik gewoon even in op Google: letsel illegaal vuurwerk. Afbeeldingen en video’s van afgerukte ledematen, veroorzaakt door onder meer Cobra’s moet toch ook bij Di Blasio indruk maken. Of gaat het gewoon om keiharde business? Het antwoord mag (Elio) Di Blasio zelf geven.

Hieronder vind je een Youtube-filmpje van een Duitse documentaire over het verschil tussen een illegale Poolse vuurwerkbom, vergelijkbaar met de Cobra 6, met zware explosieve kracht en een normaal goedgekeurde Duitse kanonslag (Böller). Saillaint detail: dit filmpje stamt uit 2012. Intussen is in het buitenland, nog veel zwaarder illegaal vuurwerk verkrijgbaar, met de kracht van een handgranaat en vergelijkbaar met de Cobra 8. Dit filmpje is zeer geschikt voor mensen die zich bezig houden met de handel, transport, opslag en gebruik van dit soort illegaal zwaar vuurwerk. Het filmpje is minder geschikt voor mensen met een zwakke maag.

Help schade door vuurwerk te beperken. Meld vuurwerkvandalisme!

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling hoort er bij! Gezelligheid met vrienden, vuurwerk en feest. Het recept voor een geslaagde jaarwisseling. Leuk, mooi, spannend en spectaculair al dat sier- en knalmateriaal, maar het zorgt helaas ook voor overlast. Ieder jaar wordt door overmatig drankgebruik, maar ook door illegaal vuurwerk (tegenwoordig lijkend op oorlogstuig), vuurwerkvandalisme of een combinatie daarvan veel schade aangericht aan straatmeubilair, prullenbakken e.d. De kosten van herstel worden (indirect) door u als inwoner van een gemeente betaald. Meld daarom vuurwerkvandalisme.

Welke informatie is belangrijk voor de politie:

Lokatie

Kenmerken van mogelijke daders
(leeftijd, geslacht, lengte, haarkleur, soort en kleur kleding)

Eventuele vluchtrichting

Omschrijving en/of kenteken van eventueel voertuig

Filmfragment of foto met uw smartphone

Bel direct 112

Geen spoed, wel politie? Bel 0900-8844

Alleen zo kunnen we de vuurwerktraditie behouden!