Meppel

Foto: De Stentor

2017

Professioneel vuurwerk

De man die onlangs overleed na zwaargewond te zijn geraakt door vuurwerk, heeft professioneel vuurwerk proberen af te steken. Niet illegaal, maar wel vuurwerk dat alleen gebruikt mag worden als de gebruiker een vergunning heeft. Die had het slachtoffer voor zover bekend niet.

Dat zeggen buren van het slachtoffer, die eerder volhielden dat het slachtoffer Johan de Lange legaal vuurwerk gebruikte. Dat klopt in zekere zin, al mocht hij deze pijlen zonder vergunning niet gebruiken. De politie bevestigt dat ze van diverse buurtgenoten hetzelfde heeft gehoord, maar ‘niet van de familie zelf’. ,,Daar willen we in een later stadium nog eens mee praten.”

Gezicht

Johan de Lange (54, vader van drie kinderen en vrachtwagenchauffeur) overleed woensdagavond nadat 1 januari ’s nachts zwaargewond was geraakt toen vuurwerk in zijn gezicht ontplofte. De politie sloot al snel het onderzoek omdat De Lange het vuurwerk zelf had aangestoken en ‘er geen sprake was van een misdrijf’. Hoogstwaarschijnlijk ging een van de twee stukken vuurwerk niet af, maar ontplofte alsnog net toen De Lange er weer naartoe was gelopen. Hij raakte gruwelijk gewond en buiten bewustzijn.

Onderzoek

De politie zei toen niet te weten of er sprake was van legaal of illegaal vuurwerk. Omdat buren en ook de politie de suggestie wekten dat De Lange overleed door legaal consumentenvuurwerk, eisteย de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland meer onderzoek. De politie zelf suggereerde vervolgens vanmorgen al een derde optie: dat er wellicht professioneel vuurwerk is gebruikt. Niet illegaal, maar niet geschikt voor consumenten omdat het veel zwaarder is.

Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland is ‘enerzijds opgelucht’. ,,Maar voor het gezin blijft het vreselijk. En ik had deze onrust rond vuurwerk liever niet gehad. Ook blijven er wel wat vragen open: waar heeft die meneer het vuurwerk gehaald? Hoe is hem dat gelukt, want je kan het echt niet zomaar kopen. Ik hoop dat de politie dat nog wel uitzoekt.”

Bron: De Stentor

Naschrift SBV: Onze stichting pleit ervoor om de onderste steen boven te krijgen. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, ook ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden. Om te voorkomen dat dit nogmaals kan plaatsvinden is het van belang dat duidelijk wordt waar het gebruikte vuurwerk vandaan komt. Evenementenvuurwerk is niet vrij verkrijgbaar en mag alleen door erkende evenementenvuurwerkbedrijven worden aangekocht en door erkende certificaathouders (“bezigers”) afgeschoten worden. Levering van deze categorie vuurwerk aan particulieren zou zeer zwaar moeten worden bestraft. Dood door schuld of poging tot doodslag zijn termen die hier op z’n plaats zijn.