rat

Foto: AD.nl

2016

Speciaal getrainde ratten gaan de politie helpen bij het opsporen van illegaal vuurwerk. ,,Ze hebben een geweldige neus”. Uitproberen van mogelijkheden rond de inzet van ratten gebeurt achter de schermen al volop, bevestigt de politie. De trainingen en tests met politieratten hebben plaats in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes. Vinden van illegaal vuurwerk door de dieren is daarbij heel serieus in beeld, bevestigt Ed Kraszewski van de landelijke politie-eenheid.

Kleinere ruimtes

Na politiepaarden en -honden en sinds dit jaar ook arenden die drones uit de lucht plukken, voegt de politie met de ratten weer een nieuwe diersoort toe aan hun opsporing. Voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld honden is dat ratten in kleinere ruimtes kunnen komen en minder afhankelijk zijn van sturing door een baas. Ook zijn ratten goedkoper om in te zetten. Nadeel is bijvoorbeeld dat ze minder goed aanstuurbaar zijn dan een hond en ook minder geaccepteerd zijn bij mensen.

Dรกt ratten vuurwerk kunnen traceren, daarover bestaat na vele trainingen inmiddels al geen enkele twijfel meer. Vraagteken is nog wel hoe de inzet er praktisch uit moet komen te zien. ,,Want je doet een rat niet even aan een touwtje, het is geen hond. Als je een rat loslaat is hij weg”, weet Kraszewski. Het verschil met inzetten van een hond is bovendien dat ratten niet zo oud worden en bovendien prooidieren zijn, die op onbekend terrein angstig reageren.

Creatieve oplossing

Zaak is volgens de politie dan ook om bij ratteninzet de ‘geur bij de rat’ te brengen. ,,Het is aan ons om daar een creatieve oplossing voor te bedenken. Want die beestjes willen wel graag opsporen hoor.” Aan die praktische oplossing waarbij ratten bijvoorbeeld pakketten met vuurwerk traceren, wordt momenteel volop gewerkt.

Dit trainen gebeurt onder leiding van antropologe Monique Hamerslag, die gespecialiseerd is in de inzet van dieren bij opsporing. Het idee om ratten in te zetten is afkomstig uit Afrika. Daar zoeken de dieren met een groot reukvermogen na maandenlange training bijvoorbeeld in Tanzania volop naar mijnen. Ook kunnen de dieren daarnaast bijvoorbeeld schotresten en stoffelijke resten traceren.

Midden Nederland

Kraszewski legt uit dat ook in Nederland niet alleen de inzet rond vuurwerk wordt bekeken: ,,We testen op verschillende vlakken de operationele inzet van ratten.”

De politie Midden-Nederland geeft al aan zeer geรฏnteresseerd te zijn in de inzet van ratten bij de opsporing van vuurwerk. Inzet in de praktijk verwacht Kraszewski dit jaar nog niet. Maar volgend vuurwerkseizoen noemt hij een serieuze optie.

Bron: AD.nl (Sanne Donders)