Cobra 8

2015

SBV weet dat er buiten de Cobra veel meer gevaarlijke explosieven te krijgen zijn dat als vuurwerk of fireworks wordt verkocht. Opsporing Verzocht en andere televisieprogramma’s hebben intussen al weer aandacht besteed aan dit explosief nadat een (onverstandige) 12-jarige een Cobra afstak die hij van een 16-jarige crimineel gekocht had. De 12-jarige verloor een hand. Het is duidelijk dat de import, opslag en gebruik van Cobra’s, maar ook van andere explosieven en websites die het fijntjes bij de consument in Nederland via niets vermoedende koeriers laten bezorgen, moet worden gestopt. Explosieven die veelal afkomstig uit het Oostblok en van inferieure kwaliteit zijn. Omdat we ergens moeten beginnen richten we onze pijlen eerst maar eens op de Italiaanse Cobra, een gevaarlijk en steeds populairder wordend explosief.

Cobra is de naam voor een bekende serie illegale en zware vuurwerkbommen die vreselijk letsel en amputaties veroorzaken. Dit stuk levensgevaarlijk illegaal vuurwerk wordt door zware criminelen uit diverse landen geïmporteerd en onder meer in Nederland verhandeld. Intussen is er een Cobra 8. Deze illegale “vuurwerkbom” bevat 100 gram flashkruit en heeft de kracht van een handgranaat. Het gevaarlijke vuurwerk wordt legaal (door falend Europees beleid) gemaakt door Elio Di Blasio Fireworks in Teramo Italië.

Tijdens het komende Nederlandse voorzitterschap van de EU zal ons land zich extra inspannen de Europese wetgeving op gebied van vuurwerk meer op elkaar af te stemmen. Malafide fabrikanten moeten met aanpassingen in de Pyrorichtlijn zo gedwongen worden leveranties van deze bommen aan onbevoegden te staken. Ook de vuurwerkbranche ondersteunt deze aanpak. Het kan niet snel genoeg gebeuren. Gebeurt er namelijk niets, dan zal onze vuurwerktraditie op termijn gevaar lopen.

Probeer Cobra producent Di Blasio ervan te overtuigen de productie te stoppen en stuur een e-mail naar dbexport.eu@gmail.com. Er bereiken ons berichten dat consumenten best wel mailtjes willen sturen maar dat er getwijfeld wordt aan het nut ervan. Advies: stuur de foto’s en filmpjes die we allemaal zo goed kennen. Tik gewoon even in op Google: letsel illegaal vuurwerk. Afbeeldingen en video’s van afgerukte ledematen, veroorzaakt door onder meer Cobra’s moet toch ook bij Di Blasio indruk maken. Of gaat het gewoon om keiharde business? Het antwoord mag (Elio) Di Blasio zelf geven.