frits-broks

Foto: AD.nl

2016

Een heel geinig artikel in het Algemeen Dagblad over een vuurwerkliefhebber in hart en nieren. Daarbij toevallig (?) ook eigenaar van één van de grootste consumentenvuurwerk-verkooppunten van Nederland…

Levenswerk

Frits Broks zit al zijn hele leven in het vuurwerk. Op school verkocht hij al siervuurwerk. Van je hobby je beroep maken gaat voor Broks maar al te goed op. Maar het is niet genoeg om er het hele jaar de kost mee te verdienen. “Maar drie dagen vuurwerk verkopen is natuurlijk te gek voor woorden.”

Enkele honderden Rijswijkers genoten vorige week zondag van de vuurwerkshow die de Vuurwerkhal vanwege het 25-jarig bestaan organiseerde. Er ging ruim vierhonderd kilogram de lucht in. “Hoeveel het gekost heeft, weet ik niet en wil ik lever ook niet weten. Het gaat erom dat we Rijswijk een mooie show hebben gegeven. Allerlei soorten vuurwerk zaten er bij, ook vuurwerk (het finale schot) dat we niet verkopen aan de consument.”

Grootste

Begonnen in de Willem van Rijswijckstraat met 300 kilo opslag, nu ligt er in de Vuurwerkhal 50.000 kilo. “We zijn de grootste van Zuid-Holland. In Nederland zijn er ongeveer nog tien bedrijven die net zo groot zijn qua opslag.” Ooit kwam Broks in het landelijke nieuws toen hij een plan van een minister bekritiseerde. “Hij wilde de legale verkoop van vuurwerk beperken tot 2 dagen. Ik heb toen gevraagd of hij uit een ei kwam. Een dag minder vuurwerk verkopen is niet goed voor ons vuurwerkverkopers. Maar ook niet voor de veiligheid. Je geeft handelaren in illegaal vuurwerk nog een extra verkoopdag zonder concurrentie. Ik zou graag willen dat de verkoop gespreid wordt over een week.”

frits-broks-1

Frits Broks (Foto: AD.nl)

Verstand

Broks heeft het bij de vuurwerkverkoop over hengelsportzaken, fietsenwinkels en warenhuizen als de Lidl en de Aldi. “Iedereen kan vuurwerk verkopen, maar er zijn maar weinig mensen die er verstand van hebben. Ik ben blij dat ik samen met een collega kan zeggen dat ik pyrotechnicus ben. Daarvan zijn er maar 150 in Nederland. Wij weten wat we doen als we vuurwerkshows organiseren en kunnen de klant precies vertellen hoe met vuurwerk om te gaan. Ik durf te zeggen dat bijna alle ongelukken te maken hebben met verkeerd gebruik ervan of het afsteken van illegaal vuurwerk.”

Les

In Australië heeft de regering het afsteken van vuurwerk door particulieren verboden. “Maar wij leven niet op een eiland. Als wij het verbieden, werkt dat de illegale handel in Nederland in de hand en de gevolgen daarvan. Vuurwerk is groot in de wereld. Zuid-Amerika, Malta (waar 45 vuurwerkfabrieken zijn), Japan, India en Spanje. In Spanje krijgen ze op school les hoe ze vuurwerk moeten afsteken.”

Plezier

Broks is tevreden met de regels voor het opslaan en afsteken van vuurwerk, maar soms gaat het in zijn ogen te ver. “Je moet zoveel vergunningen hebben en je aan heel veel regels houden. Soms gaat dan ten koste van het plezier. Ik ben het hele jaar bezig met het vuurwerk. Ik ga in het voorjaar altijd een week naar China om vuurwerk te testen die we graag willen hebben. Zelf ben ik geen importeur. Ik heb al genoeg papierwerk aan de opslag van het vuurwerk hier. Als je ook nog importeur bent, is dat bijna helemaal niet te overzien. Maar geloof me, het plezier is er nog steeds. Die drie dagen van de fysieke verkoop doe ik geen oog dicht en loop ik op Oudejaarsavond als een zombie rond. Maar het is het allemaal waard. Van je hobby je beroep maken, wie kan dat nu zeggen?”

Bron: AD.nl